piątek, 10 maja 2013

# 5. Kukurydziany biszkopt bananowy

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na jutrzejsze śniadanie, to mam coś dla Ciebie!
Doceniłam dobrodziejstwo ubijania białek. Nigdy nie chciało mi się tego robić, ale od kiedy zaczęłam- wiem, że to bardzo istotne. Wypieki są dzięki temu leciutkie, puszyste i od razu przyjemniej się je wcina :)

Gorąco polecam popijać równie gorącym kakao!

Tymczasem lecę robić domowe masło orzechowe... :)

1ciastobanan..jpg
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100g banana
  • słodzik
Białka ubij. Żółtka połącz z jogurtem i słodzikiem- mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Powoli dodawaj mąkę, wymieszaj. Następna jest piana- trzeba wymieszać bardzo delikatnie!
Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż pokrojonego w plasterki banana.
Zapiekaj w 180 stopniach przez 10-20min (aż do zrumienienia ciasta)

. 365kcal


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...