piątek, 10 maja 2013

# 4. Spaghetti z krewetkami

Jejku, jak się bałam tych małych morderców. Pamiętam, że zawsze obrzydzał mnie wygląd krewetek. Normalnie w życiu bym się nie tknęła, ale przekonały mnie wartości odżywcze- 50kcal/ 100g i samo białko! :)
Doprawiamy tylko solą! Nie dodawajcie żadnego curry, chilli etc. szkoda tego pysznego smaku na ,,tłumienie go" przyprawami.

1krewetki.jpg

  • 50g makaronu ciemnego
  • 70g krewetek koktajlowych
  • garść szpinaku świeżego
  • 40g groszku świeżego (lub mrożonego)
  • 40g cebuli
  • 50g pomidora
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, cytryna
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Rozmrozić krewetki (opłukać pod letnią wodą 30s.), wyrzucić je na ściereczkę żeby wyschły.
Na patelnię wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę (w piórka), po ok. 2min dorzucić groszek. Smażyć jeszcze 2min i zdjąć z patelni.
Na łyżce oliwy smażymy krewetki ok. 1min, należy je wtedy obficie posolić. Dorzucamy wszystkie warzywa (pomidor w pokrojony w kostkę) i makaron, podgrzewamy jeszcze chwilę. Minutę przed zdjęciem z ognia wrzucamy szpinak.
Polewamy obficie sokiem z cytryny, w razie potrzeby solimy.

. 360kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...