piątek, 24 maja 2013

# 16. Dietetyczne kotlety mielone ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wszyscy, którzy są na diecie i starają się komponować posiłki w ten sposób, żeby nie zabrakło w niej żadnych makro- i mikro- elementów z pewnością po jakimś czasie będą mieć po dziurki w nosie piersi z kurczaka/ indyka. 
W każdym razie ja tak miałam :)

Zrobiłam więc... pierś z kurczaka :D Z tym, że nie tradycyjnie pokrojoną i usmażoną. 
Takie kotlety dają fajną możliwość wrzucenia do środka wszystkiego co tylko zechcemy.
W moim przypadku był to szpinak i suszone pomidory.

Były by pewnie dużo smaczniejsze gdybym.. nie zapomniała ich posolić (rób pan 15 rzeczy na raz!)


  • 150g piersi z indyka
  • 10g suszonych pomidorów
  • trochę białka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 30g szpinaku
  • oregano, sól, pieprz
Indyka zmielić lub ew. bardzo drobno posiekać. Pomidory pokroić, czosnek zmiażdżyć a szpinak rozmrozić.
Wszystko wymieszać, doprawić według preferencji. Formować małe, płaskie kotleciki. 
Smażyć na patelni bez tłuszczu. Podlewać odrobiną wody (żeby nie zdążyły się przypalić, a w środku nie były surowe)

. 187kcal


5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na kurczaka ;) też często robię mielone-drobiowe, ale z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Na pewno spróbuję :D
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na kurczaka:D

    OdpowiedzUsuń
  4. to mi sie podoba, a zamiast koncentratu jakby dodac sos develey chilli ? co Ty na to? polecam: https://www.facebook.com/DeveleyPolska/app_208195102528120

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...