Doceniłam dobrodziejstwo ubijania białek. Nigdy nie chciało mi się tego robić, ale od kiedy zaczęłam- wiem, że to bardzo istotne. Wypieki są dzięki temu leciutkie, puszyste i od razu przyjemniej się je wcina :)
Gorąco polecam popijać równie gorącym kakao!
Tymczasem lecę robić domowe masło orzechowe... :)
- 30g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100g banana
- słodzik
Białka ubij. Żółtka połącz z jogurtem i słodzikiem- mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Powoli dodawaj mąkę, wymieszaj. Następna jest piana- trzeba wymieszać bardzo delikatnie!
Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż pokrojonego w plasterki banana.
Zapiekaj w 180 stopniach przez 10-20min (aż do zrumienienia ciasta)
. 365kcal
wyglada pysznieee
OdpowiedzUsuń